Alegem un aparat de făcut cafea
Neatrăgînd atenţia la faptul că cafeaua este considerată un produs dăunător, această băutură a devenit un “ritual” aproximativ a unui miliard de persoane.
Nimic nu înviorează mai bine decît o cafea dis-de-dimineaţă. Aromată încît trezeşte şi vecinii, uşor-amăruie, fierbinte şi energizantă. Gustul său poate fi uşor influienţat şi modificat în funcţie de mulţi factori, printre care modul de prăjire, calitatea apei şi modul de preparare sînt primordiale.
Deci, apare o întrebare: ce ştim noi despre aparatele de pregătit cafea?
1. Vechiul şi tradiţionalul ibric
Dacă să analizăm cel mai simplu şi tradiţional aparat de cafea, avem deaface cu un ibric. Cuvîntul "ibric" vine la noi din limba turcă, probabil pentru că a fost adus de turci o dată cu obiceiul de a bea cafea. Vorbim despre un dispozitiv răspîndit în Est şi printre adevăraţii fani care preferă pregătirea tradiţională a cafelei. Specific este faptul că cafeaua se fierbe la foc mare, formînd astfel un precipitat caracteristic. Suna foarte simplu, dar, în realitate, dacă nu știi ce faci, atunci lichidul se va transforma mai degrabă într-o pastă groasă, decât cafea.
2. Moka
Esența efectului său este simplă: acest dispozitiv funcţionează pe principiul unui gheizer. Este format din trei secțiuni - cea inferioară pentru apă,deasupra pentru cafea și pe partea superioara pentru băutura finită. Atunci când apa se ridică de la supraîncălzire, pătrunde în secţiunea unde este cafeaua și ajungînd la compartimentul superior, unde este convertit în cafea de o calitate medie, care este gata de utilizare.
3. Cafetiera cu picurătoare
Cafeaua prin picurare este aranjată interesant – în interior are un element de încălzire, trecând prin care apa este încălzită și intră în filtrul cu boabe de cafea măcinată, rezultând licoarea aromată.
4. Espressorul obişnuit
Toate dispozitivele de mai sus ( cu excepția ibricului ), nu permit să faceţi un espresso tare, în acest scop a fost înființat un aparat special - espressorul. Pentru a prepara un espresso bun în acest gen de aparat, dispozitivul produce aburi sub presiunea care provine dintr-un vas special cu apă. Aburii trec prin secţia cu boabe de cafea măcinate iar în final primim cafeaua. Unele din aceste aparate au secţie specială care deasemeni cu ajutorul aburilor transformă laptele în spumă ceea ce permite să serviţi nu doar un espresso, dar şi un cappucino sau latte.
5. Espressoare pe bază de capsule
Deşi ar suna destul de atrăgător, acest tip de cafetiere nu sînt deloc rentabile, întrucît fiecare aparat are tipul său aparte de capsule şi deşi preţul aparatului nu este deloc semnificativ, cumpărarea capsulelor vă asigură cheltuieli permanente destul de mari pe viitor.
6. Espressorul superautomat
Acest tip de dispozitiv este un all inclusive la nivel de bucatarie sau bar. Deşi este mult prea costisitor, acest tip de cafetieră este automatizată la nivelul celor mai noi tehnologii, adică prin apăsarea unui buton, rîşniţa marunţeşte cafeaua după care aceasta ajunge în dozator unde este înrepătrunsă de aburi care în rezultat produc cafeaua.
Deci am prezentat 6 tipuri de utilaje primordiale în producerea cafelei, iar pe care din acestea o alegeţi Dvs depinde deja de alţi parametri precum mărimea sau spaţiul pe care îl ocupă dispozitivul în bucătăria Dvs, bugetul de care dispuneţi, nivelul de automatizare a procesului de pregătire a cafelei, consumul de energie şi apă sau cît de uşoară este îngrijirea acestui dispozitiv.